Wielrennen steeds populairder onder vrouwen

10sep - door Remco van Riet - 0 - Over Wielrennen

De tijd dat wielrennen een echte mannensport was, is officieel voorbij. Steeds meer vrouwen stappen op de racefiets. Het aantal leden van vrouwelijke fietsgroepjes stijgt en ook het aanbod aan producten voor vrouwelijke wielrenners neemt toe. Vrouwen met interesse in de wielersport zoeken elkaar op via online platforms als Chickfietst, Zijwielrent en Stoerevrouwensporten.

Nieuwe merken damesfietskleding en -accessoires

Een mooie ontwikkeling is de opkomst van merken die zich enkel op de vrouwelijke wielrenster focussen. Waar voorheen de gemiddelde collectie damesfietskleding bestond uit een getailleerd herenshirt in de kleuren zwart met roze, wordt er nu écht nagedacht over wat de fietsende vrouw wil.
Een mooi voorbeeld van zo’n merk is het Amsterdamse Ingeklikt. In deze webshop met hippe fietskleding voor dames vind je opvallende, vrouwelijke designs. Geen slap aftreksel van een herencollectie, bedacht door een merk wat de damescollectie ‘erbij doet’, maar wielerkleding die volledig is bedacht op basis van de wensen en behoeften van vrouwen.

Meer motivatie en prestatievermogen

“Wielrensters willen niet rondfietsen in het mannenshirt wat ze krijgen wanneer ze zich inschrijven voor een toertocht”, aldus Marloes de Bruin, oprichter van Ingeklikt. “Ze willen comfortabel en zelfverzekerd op de fiets zitten en daar hoort mooie dames fietskleding bij. Een opvallende print, een perfecte pasvorm en hoge kwaliteit materiaal hebben grote invloed op je motivatie en prestaties.”

Dames- versus herenfietskleding

“Dames fietskleding verschilt in de basis niet veel van heren fietskleding”, stelt Marloes. “De stoffen, ritsen en naden zijn gelijk. De pasvorm van onze kleding is wel specifiek afgestemd op vrouwelijke rondingen. Onze ervaring is daarnaast dat vrouwen graag een compleet setje willen wat bijvoorbeeld bestaat uit een fietsbroek, fietsshirt, mouwloze top, een jack én bijpassende arm- en beenstukken. En dan het liefst in de kleur van hun fiets.”
Daarnaast letten vrouwen ook om comfort: “Heeft de broek platte naden om schuren te voorkomen en zijn de stoffen duurzaam en slijtvast? En vooral: is de zeem, uiteraard speciaal ontwikkeld voor dames, van goede kwaliteit?” Een dameszeem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de wieleroutfit voor de vrouw: “We spreken wel eens dames die al tijden in de oude fietsbroek van hun man fietsen. Een goede broek met dameszeem is voor hen echt een wereld van verschil!”

Dames fietskleding kopen: een aantal tips

Wil je een setje dames fietskleding kopen, dan is een dameszeem dus essentieel. Verder heeft Marloes nog twee handige tips: “Het voelt in het begin misschien wat onwennig, maar een bibshort (broek met bretels) is sterk aan te raden. Door de bretels blijft de zeem namelijk perfect op z’n plek. Ook zit dit veel lekkerder dan een broekband die in je buik drukt wanneer je voorover op je fiets zit.” Die strakke fietspakjes kunnen voor menig vrouw best confronterend zijn. “Draag een wielerjersey in een drukke print om een ribbeltje hier en daar eenvoudig te verhullen. En maak je geen zorgen: we verkopen fietskleding tot en met maat 3XL en ja, dat

Wielersport toegankelijker voor vrouwen

De wielersport wordt steeds toegankelijker voor vrouwen. Dit voegt een nieuwe dynamiek toe aan de sport. Wat vind jij? Is de toenemende belangstelling van vrouwen voor het wielrennen een goede ontwikkeling? Reageer hieronder via Facebook!