Uitpakparty en installatie van de Favero Assioma Duo wattagemeter.

24apr - door Gerwin Coljé - 0 - Over Wielrennen

Even voorstellen:

Ik ben Gerwin Coljé. Sinds drie jaar schaats ik op nationaal niveau, met als beste prestaties de 6e plek op het NK Allround 2018 en de 3e plek op het NK Afstanden U23. Daarnaast focus ik in het zomerseizoen op de tijdrit discipline.

Voor een wielrenner, maar zeker ook voor een schaatser, voegt een powermeter ontzettend veel waarde toe aan de training, zoals:

  • Fietstrainingen uitvoeren op basis van een wattage in plaats van hartslag of gevoel
  • Het krachtsverschil tussen linker- en rechterbeen meten en trainen

In het langebaanschaatsen gaat het om relatief korte prestaties van zo’n 36 seconden tot 14 minuten. Dit betekent dat schaatsers snel in het rood zitten bij een wedstrijd. Het omslagpunt is dan ook ontzettend belangrijk voor een schaatser.

Gelukkig is dit omslagpunt trainbaar. Een wattagemeter zorgt ervoor dat ik bij fietstrainingen preciezer en effectiever mijn omslagpunt kan trainen. En zeker met de dubbelzijdige Favero Assioma!

  • Accuraat op ±2%
  • Eenvoudig te wisselen van fiets
  • Losse meting van links en rechts
  • 2 jaar garantie
  • Te koop bij I-Mobile.nl

In deze review maak ik gebruik van een BMC TimeMachine TM01 met Shimano Ultegra 6800 afmontage, een Garmin Edge 520 computer en Fizk R1 Uomo fietsschoenen met Look Keo 0˚ schoenplaatjes.

Inhoud

Het openen van de doos geeft direct een premium gevoel. De pedalen liggen bovenop een dubbele bodem. Het pakket bevat verder een oplader, twee kabeltjes, Look compatible schoenplaatjes met 6 graden speling, adapters voor verschillende soorten stekkers, een instructie- en garantieboekje, een inbussleutel en wat ringetjes.

Installatie

Voor installatie is het handig de stappen in de user manual te volgen. Deze manual meegeleverd o.a. in het engels en legt nauwkeurig de stappen uit.

Om de pedalen voor het eerst aan te zetten moeten deze een paar seconden aan de oplader. Als de leds in de sensor niet oplichten betekent dit dat deze nog niet volledig is opgeladen. Als dit wel zo is knipperen de leds in de sensor. In het vervolg gaat de sensor aan als deze een aantal keer ronddraait.

De pedalen worden geactiveerd via de Favero Assioma App beschikbaar op Android en IOS. Hiermee wordt ook de garantieperiode geactiveerd. Nadat de app verbonden is met de pedalen is hier bijvoorbeeld te zien hoe vol de accu nog is, of de software up-to-date is, en kan de crank-arm lengte worden ingesteld.

Na activatie kunnen de pedalen gemonteerd worden. Let hierbij op dat er ruimte blijft tussen de sensor en de crank-arm. De meegeleverde ringetjes kunnen eventueel uitkomst bieden. Bij de montage is het aan te raden een smeermiddel te gebruiken op het schroefdraad.

De Favero Assioma kunnen naast de meegeleverde schoenplaatjes gebruikt worden met Look Keo schoenplaatjes. Let er voor gebruik op dat de schoen niet in contact komt met de sensor. Favero adviseert een afstand van minimaal 2mm. tussen de schoen en sensor. Testen of dit het geval is kan door de schoen in te klikken om te zien hoeveel ruimte er over blijft. Dit lukt met de hand wanneer de pedaalspanning laag is. Dit is gemakkelijk in te stellen met een inbussleutel maatje 3. Rechtsom (klokwijs) draaien geeft meer spanning, linksom (antiklokwijs) vermindert de spanning. De schoenplaatjes onder de Fizik R1 Uomo op de foto staan volledig naar de binnenkant afgesteld en er blijft genoeg ruimte over. Dit lijkt dus niet snel een probleem te zijn!

De Assioma kan gebruikt worden met elk ANT+ compatible fietscomputer. Zelf gebruik ik de Garmin 520. Het connecten met de Assioma is snel gedaan. Als de Assioma ingeschakeld is en op de Garmin gezocht wordt naar nieuwe sensoren verschijnt deze vrijwel direct in beeld. In de Garmin is het vervolgens mogelijk gegevens als het gemiddelde wattage per 5, 10 of 30 seconden, de balans tussen links en rechts en de cadans in te zien. Op de foto heb ik gekozen voor het gemiddelde wattage over 3 seconden, de gemiddelde balans over 30 seconden en de candans.

Het laatste deel van de installatie is de calibratie. De eerste stap is het calibreren via de fietscomputer. Op de Garmin Edge 520 kan dit via het sensorscherm à Powermeter. Het calibreren kost een aantal seconden en is gelukt als er een ‘’0’’ op het scherm verschijnt. De tweede stap bij het calibreren noemt Favero de ‘internal self-calibration’. De Assioma calibreert zichzelf na enkele pedaalslagen.

Nu mogen de benen spreken!

Foto 1: De doos met de Favero Assioma Duo
Verpakking Favero Assioma Duo

Foto 2: Het openen van de doos laat het wielerhart direct sneller kloppen

Foto 3: Naast pedalen bevat het pakket een oplader, twee kabeltjes, Look compatible schoenplaatjes, adapters voor verschillende soorten stekkers, een instructie- en garantieboekje, een inbussleutel en wat ringetjes.

Foto 4: Voor montage is enkel de mee geleverde inbussleutel nodig.

Foto 5: Er is ruimte tussen de crank-arm en de sensor. De ringetjes zijn bij deze crank niet nodig!

Foto 6: De Garmin heeft de Assioma sensor gevonden.

Foto 7: Het scherm op de Garmin geeft o.a. het gemiddelde wattage over 3 seconden en de gemiddelde balans over 30 seconden. Bij de scherm instellingen zijn nog meer opties beschikbaar. Een hartslagmeter is nu niet meer nodig!

Foto 10: Er is genoeg ruimte tussen de schoen en de sensor.