Het bijzondere verhaal van wielertalent Tessa Neefjes

21nov - door Tessa Neefjes - 0 - Over Wielrennen

Wie ben ik?

Ik ben Tessa Neefjes, 20 jaar en ik woon in Wervershoof. Hier woon ik samen met mijn vader, moeder en broer. Vroeger heb ik aan verschillende sporten gedaan maar nog niet aan wielrennen. Wel maakte ik samen met mijn broertje bijna overal een wedstrijd van: wie het hardst naar school kon fietsen tot wie het snelst kon planten bij het tuindersbedrijf van mijn vader. Elk jaar had je bij ons op het dorp de Rabobank dikke bandenrace. Ik vond het altijd erg leuk om mee te doen. Dit deed ik dan ook elk jaar. Het laatste jaar reed ik op kop en bij de koploper fietste altijd een bekende wielrenner/ster. Dat jaar fietste Vera Koekooder naast mij, ze zei na de finish dat ik op wielrennen moest gaan. Dit is altijd een beetje blijven hangen en na een aantal jaar ben ik dat gaan doen.

Podium overwinning ronde van Weebosch Tessa Neefjes

(Boven: overwinning ronde van Weebosch)

Filmpje van de finish: https://www.youtube.com/watch?v=tEjWzs4OwLo

Ik sloot mij aan bij wielervereninging West-Frisia. Na een jaar getraind te hebben vroeg ik op mijn 16e een licentie aan om wedstrijden te gaan rijden. Elk jaar ging het beter en in mijn eerste jaar bij de elite vrouwen brak ik helaas mijn pols waardoor ik er 6 weken uitlag. De eerste wedstrijd bij terugkeer was de Ronde van de Weebosch, ik won direct voor Iris Slappendel! Mijn hoogtepunt tot nu toe behaalde ik vorig jaar tijdens het Nederlands Kampioenschap wielrennen in Goeree-Overflakkee door Nederlands kampioen te worden van de elite zonder contract en 10e tussen de profs. Dat seizoen had ik ook de tweedaagse wedstrijd in Peize-Nieuw Roden gewonnen en daarnaast behaalde ik nog 3 andere mooie overwinningen.

Ik had gehoopt de stap naar een profploeg te maken maar helaas werd ik op 24 augustus 2016 aangereden door een vrachtwagen tijdens een training in de Ardennen. Tijdens een afdaling in een bocht reed hij plots op mijn weghelft waardoor ik hem helaas niet meer kon ontwijken. Hierbij brak ik mijn rug, ribben, schouder en hand op meerdere plaatsen. Ik moest van de artsen 8 weken platliggen en daarna volgde een lang revalidatieproces. Na een lange tijd mocht ik eindelijk weer fietsen en dit begon met 5 minuten wat ik steeds weer wat mocht opbouwen. Het gaat nog steeds heel langzaam vooruit. Gelukkig heb ik dit jaar wel weer wedstrijden kunnen rijden maar ben ik helaas nog niet helemaal terug op mijn oude niveau.

Trainen met Wahoo Fitness

Aankomende winter hoop ik dan ook weer een grote stap te maken zodat ik volgende jaar hopelijk weer op of boven mijn oude niveau zit. Remco van Riet van I-mobile Rotterdam heeft mij de vermogenspedalen van Favero Assioma, de Wahoo Fitness KICKR Power Trainer 2017 en de Wahoo Fitness ELEMNT BOLT gesponsord. Hier ben ik erg blij mee en zo kan ik de aankomende winter nog specifieker trainen! De vermogenspedalen bevallen mij al erg goed. Ze zijn erg makkelijk te installeren en het voordeel is ook dat je ze heel makkelijk van je wegfiets naar bijvoorbeeld je tijdritfiets kunt overzetten. Dit vind ik een groot voordeel zodat ik op verschillende trainingsfietsen altijd deze gegevens heb in tegenstelling tot een vermogensmeter in je crank waarvoor je voor elke fiets een andere vermogensmeter moet kopen. Een groot voordeel van het trainen op vermogen vind ik dat wanneer je bijvoorbeeld een bloktraining gaat doen je gelijk op het goede vermogen kunt gaan starten. Dit in tegenstelling tot wanneer je alleen met je hartslagmeter traint je toch vaak te hard van start gaat en je hartslag meestal pas na een minuut omhoog begint te lopen. Daarnaast kun je met vermogen ook goed je vooruitgang boeken, tegenwoordig zijn hier verschillende (gratis) apps voor die je hierbij kunnen helpen zoals TrainingPeaks. Ook de Wahoo ELEMNT-app is erg handig en overzichtelijk om je rit goed te kunnen analyseren.

(boven: wahoo ELEMNT app)

(boven: Favero Assioma pedalen)

De vermogenspedalen werken erg goed in samenwerking met de Wahoo Bolt fietscomputer. De verbinding werkt erg eenvoudig via ANT+. Via de app van Wahoo upload hij ook eenvoudig je rit direct (als ja dat wilt) naar andere apps zoals Strava of Trainingpeaks. Daarnaast kun je de Wahoo Bolt ook als navigatie gebruiken of een handige mogelijkheid waar ik ook veel gebruik van maak: je kunt een link delen met iemand, zo deel ik deze bijvoorbeeld met mijn ouders als ik alleen ga trainen. Zo kunnen ze jouw volgen en mocht er iets aan de hand zijn kunnen ze eenvoudig zien waar jij bent!

De Wahoo Bolt en de vermogenspedalen hebben ook een goede batterij. Na een gemiddelde trainingsweek van ongeveer 13 uur gaan de pedalen ongeveer 4 weken mee. Het opladen gaat ook erg eenvoudig: je zet je fiets vlakbij een stopcontact en je klikt de aansluiting op je pedalen zonder dat je ze hoeft te demonteren!

Wat ook nog een bijkomend voordeel is dat de Wahoo KICKR en Wahoo Bolt geen dikke beschrijving bevatten maar een Quick Start Guide zodat je ze snel kunt starten. Dat scheelt een hoop leeswerk en direct veel fietsplezier!

De Wahoo Fitness KICKR Power Trainer 2017 is een ideale uitkomst om de koude en natte winter door te komen. Je kunt op de KICKR-trainer eenvoudig een 10 of 11 speed cassette installeren. Daarna klik je je fiets erin en kun je al gaan fietsen. De Wahoo KICKR-trainer geeft je het gevoel alsof je echt op de weg fietst en fietst veel fijner dan een normale hometrainer. Daarnaast is de Wahoo KICKR-trainer een smarttrainer waarmee je via diverse trainingsprogramma’s zoals Zwift, Kinomap en Trainer Road ideaal kunt trainen. De trainer is super accuraat (+/ 2%) en hij stimuleert stijgingspercentages tot 20% (2000 W) zodat je hier zeker een hele goede training op kunt afleggen. Zo heb ik afgelopen week een sprinttraining op de Wahoo KICKR uitgevoerd, om zo in de winter ook aan mijn explosiviteit te kunnen blijven werken. De KICKR-trainer is hier ook ideaal voor want bij hoge piekvermogens blijft hij goed stabiel rijden en geeft hij zeker genoeg ondersteuning.

Waar kun je het bestellen?

U kunt de Favero Assioma, de Wahoo Fitness KICKR Power Trainer 2017 en de Wahoo Fitness ELEMNT BOLT (en natuurlijk vele andere handige (fiets) producten) eenvoudig bestellen op de site van i-Mobile Rotterdam: https://www.i-mobile.nl/. Zelf vind ik dit een erg overzichtelijke website en bij de producten staat een duidelijke uitleg. De eigenaar Remco van Riet beantwoordt al uw vragen erg snel en wanneer u vandaag een product besteld worden ze morgen gratis bezorgd!

Remco nogmaals heel erg bedankt voor de sponsoring. Het gaat mij zeker helpen bij mijn trainingen!

Veel fietsplezier allemaal!