Navigeren met de Wahoo Fitness ELEMNT Bolt tijdens mijn deelname aan de Tour for Live

20sep - door Joyce van der Burg - 0 - Over Wielrennen

Ik fiets nu zo’n tweeënhalf jaar  en maakte nooit gebruik van een fietsnavigatie, ik dacht dit niet nodig te hebben en kon geen specifieke reden bedenken wat voor toegevoerde waarde dit voor mij zou hebben. Eind 2017 besloten wij een groep fietsvrienden (met een bijzonder verhaal) genaamd Team Peter de Tour for Life te gaan fietsen.

Een acht daagse tour van Italië naar Nederland. Het gebruik van een fietsnavigatie werd dus ineens wel van belang. Ik begon met wat onderzoek op internet over de verschillende soorten en merken, al snel zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik ben op advies van i-Mobile.nl aan de slag gegaan met de Wahoo Fitness Elemnt Bolt. Mijn eerste indruk toen ik de navigatie ontving was een fijne compacte navigatie.

De Wahoo ELEMNT Bolt uitpakken en voor de eerste keer installeren

Het in gebruik nemen is veel makkelijker dan gedacht. Allereerst download je de Wahoo Elemnt app op je smartphone (gaat gewoon via de AppStore of Google Play Store). Vervolgens schakel je op je telefoon de Bluetooth functie aan en kan je de Elemnt Bolt aanzetten. Op de Elemnt Bolt verschijnt een QR-code die je met de app kan scannen. Na dit gedaan te hebben is de fietsnavigatie in contact met je telefoon en klaar voor montage op je fiets. Erg fijn dat er twee montage sets bijgeleverd zijn. Mogelijkheid 1 is dat de navigatie direct op de stuurpen gemonteerd wordt en mogelijkheid 2 is door middel van een verlengstukje aan je stuur.

Bij mij is het de tweede optie geworden omdat ik een erg korte stuurpen hebt en optie 1 dus niet gaat.

Schermweergave op de navigatie

Via de Wahoo Elemnt app kan je persoonlijke voorkeuren instellen wat je wilt zien tijdens je fietstocht (zien instellingen à rechtsboven in het scherm).

Het eerste wat ik heb ingesteld is de WiFi, zo wordt alles automatisch geüpload naar de app. Voor mijn eigen persoonlijke voorkeuren heb ik ervoor gekozen om bij de navigatiekaart ook de snelheid en aantal km nog te gaan te laten zien. Mocht je meer willen zien naast de navigatiekaart is dit mogelijk, alleen wordt het navigatiebeeld iets kleiner. Naast het navigatiesysteem zijn er nog meerdere pagina’s beschikbaar waar informatie op getoond wordt. Ook deze pagina’s zijn heel makkelijk in te stellen. Er zijn verschillende categorieën zoals snelheid, afstand, tijd, klim/hoogte meters in te stellen. Elke categorie heeft weer subcategorieën die gekozen kunnen worden. Bij het lezen klinkt dit misschien erg ingewikkeld maar dat is in het echt totaal niet zo (het wijst zichzelf).

Zelf fiets ik niet met sensoren zoals een hartslag- of cadansmeter maar ook deze kunnen gekoppeld worden aan de app.

In eerste instantie dacht ik dat het scherm misschien wel wat aan de kleine kant zou zijn om de route goed te kunnen zien maar in de praktijk is deze perfect. De route wordt netjes met een pijltjes lijn aangegeven. Het is zelfs mogelijk om op de kaart in en uit te zoomen. Mocht je toch een verkeerde afslag nemen geeft de navigatie dit netjes aan door de LED verlichting en een piepje. Bij rood knipperen van de LED’s ga je verkeerd, zodra je weer op de route zit knipperen de LED’s weer groen. De LED verlichting en geluiden kan je ook weer instellen naar je eigen voorkeuren.

 

Je zult merken dat je tijdens het gebruik van de Wahoo Elemnt Bolt je eigen wensen & voorkeuren vanzelf komt te weten en heel makkelijk kunt wisselen/aanpassen in de app.

Het werken met routes in de Wahoo Fitness Elemnt Bolt

Er zijn meerdere mogelijkheden om gebruik te maken van een route via de Elemnt Bolt;

Optie 1: Breng me naar …

Hierbij geef je inde app een adres of locatie in waar na de route berekend wordt. Door op de blauwe knop met witte pijl te klikken wordt de route naar de navigatie gesynchroniseerd.

Let wel op dat de snelste route wordt berekend en de route dus door woonwijken of andere drukke plekken zoals centrums kan gaan. (Voor de ‘Breng me naar…’ optie heb je wel internet of WIFI verbinding nodig).

Optie 2: Maken van de geschiedenis

Elke rit die je gereden hebt wordt geregistreerd in de app. Zo heb je dus de keus om met de optie ‘Maken van de geschiedenis’ elke gefietste route nog een keer te kiezen om te gaan fietsen.

Optie 3: Synchroniseer van web

Bij het instellen van de app heb je de keus om Accounts zoals Strava, Komoot etc. te koppelen aan je Elemnt app. Als je accounts gekoppeld zijn kan je elke route die je ooit vanuit bijvoorbeeld Strava hebt geüpload kiezen om te gaan fietsen.

Optie 4: Importeer bestand

De GPX-bestanden die ingelezen worden in de Elemnt app kunnen heel makkelijk vanaf bijvoorbeeld je e-mail geupload worden. Zo kreeg ik voor een trainingsweekend in de Ardennen via de e-mail de GPX-bestanden van de routes toegestuurd. Bi het openen van de bestanden via mijn e-mail op mijn telefoon krijg ik direct de vraag om het bestand te openen in de Elemnt app.

Voor de Tour for life moest ik voor elke dag een GPX-bestand downloaden, ik had gedacht hier even voor te moeten gaan zitten maar via mijn telefoon had ik de 8 bestanden binnen 2 minuten van de website gedownload in de Elemnt app.

 

Omdat ik het zelf niet fijn vind om door bijvoorbeeld een stadscentrum of woonwijk te fietsen maak ik zelf vaak gebruik van het maken van een route in Strava, waarna deze automatisch wordt geüpload in de app (dit komt door de koppeling van mijn Strava-account en de Elemnt app).

 

Hieronder is een korte beschrijving te vinden van het maken van een route in Strava:

 Stap 1:

Log in op je eigen Strava-account (het handigst via de computer) en kies bij het tabje Dashboard ‘Mijn Routes’.

Stap 2:

Klik op ‘Nieuwe route creëren’.

Stap 3:

Voer linksboven in (adresbalk) je vertrekpunt in en bevestig door de klikken op het vergrootglas. Op de kaart wordt nu je vertrekpunt zichtbaar.

Stap 4:

Om je exacte vertrekpunt aan te geven moet je dubbelklikken op de kaart. Er verschijnt een groen rondje.

Stap 5:

Voer linksboven in (adresbalk) je eindpunt in en bevestig door de klikken op het vergrootglas. Op de kaart wordt nu je eindpunt zichtbaar.

Stap 6:

Om je exacte eindpunt aan te geven moet je dubbelklikken op de kaart. Er verschijnt een zwart rondje. (Dit duurt een paar seconde zodat de route berekend wordt).

Stap 7:

De populairste route wordt nu weergegeven. Deze kan aangepast worden door op de zwarte uitgelijnde route te gaan staan en het blauwe rondje dat verschijnt te verplaatsen naar de gewenste route.

Stap 8:

Als de route goed is druk je rechtsboven in op ‘opslaan’ vervolgens geef je de gemaakte route een naam en druk je nogmaals op ‘opslaan’.

Stap 9:

Onder ‘Mijn routes’ is de zojuist gemaakte route te vinden. Klik op de route om deze vervolgens als GPX-bestand te kunnen exporteren en eventueel te kunnen e-mailen.

(Door de koppeling van mijn Elemnt app & mijn Stava-account staat de gemaakte route automatisch in de Elemnt app).

Mijn ervaring tijdens de tour for Life

Ik heb gemiddeld 9 uur per dag op mijn fietst gezeten inclusief rustpauzes. Na zo’n toch wel lange dag had de Wahoo Elemnt Bolt nog een batterij van 40 a 45%. In een woord fantastisch. Andere deelnemers die mee fietste en gebruik maakte van een Garmin moesten onderweg namelijk hun powerbank aansluiten. De route wordt heel duidelijk aangegeven en bij een foute afslag hoor/zie je meteen dat je verkeerd gaat.

Ik heb zowel met hitte als regen gefietst en in beide weersomstandigheden is het scherm goed af te lezen. Door het fietsen in de bergen wilde ik meer weten over onder andere het aantal hoogte meters, de helling etc. ,terwijl dit in het vlakke Nederland bijna niet van toepassing is. Het aanpassen van deze toepassingen is ook heel makkelijk via de app te regelen.

Voor mij persoonlijk is de Wahoo Elemnt Bolt een echte aanrader en doet zeker niet onder aan bijvoorbeeld een Garmin. Prijs technisch gezien zelfs een stuk aantrekkelijker.

 

De tour for life

Het fietsen op een racefiets is voor mijn zo’n tweeënhalf jaar geleden begonnen, toen no g helemaal niet met de gedachte om ook door de bergen te gaan fietsen. Elke zondagochtend met een gezellige groep mannen. Dit veranderde allemaal in 2016, bij een van onze dierbare fietsvrienden werd toen kanker ontdekt. Zo langzamerhand ontstaat het idee om met hem als enthousiaste fietser de Alpe d’Huez voor het KWF te gaan fietsen. Zo werd dus Team Peter gevormd, fietsen voor het goede doel met als motto ‘Niets doen is geen optie’. Helaas heeft onze vriend de strijd tegen kanker veelte snel verloren en hebben wij de Alpe d’Huez zonder hem moeten beklimmen. Deze ervaring heeft ons team ijzersterk gemaakt en nog meer gemotiveerd voor het inzamelen van geld voor het goede doel. Eind 2017 hebben wij als Team Peter ons ingeschreven voor de Tour for Life. Een achtdaagse tocht van Italië naar Nederland. Ergens wel even slikken want waar ga ik aan beginnen. Ik had toen nog nooit meerdere dag zo lang achter elkaar gefietst en klimmen in de bergen slecht 1 keer.

Maar wat een uitdaging om totaal 1.300 kilometer en 19.000 hoogte meters te fietsen en dat allemaal om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Daniel den Hoedt fonds. We hebben wereldberoemde cols uit de Tour de France met adembenemende stijgingspercentages en vergezichten beklommen. Echte ouderwetse Franse dorpjes gepasseerd, gefietst door de meest fantastische landschappen en de meest venijnige kuitenbijters van de Waalse Ardennen getrotseerd.

Het meest bijzondere van heel de Tour for Life is toch echt de samenhorigheid die je voelt tussen alle deelnemers, vrijwilligers, begeleiders en vanuit de organisatie. Ik had nooit gedacht dit te zeggen maar de Tour for Life zou ik aan iedereen aanraden. Het bekijken van de website (www.tourforlife.nl) is zeker de moeite waard, hier zijn onder andere de dag films te zien. Het gezegde foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden komt in dit verhaal echt tot zijn recht;

 

Voor de vrouwelijke fietsliefhebbers onder ons heeft LPRD onwijs gave fietskleding. De kleding wordt handgemaakt en zit fantastisch. Ik zelf heb een set bestaande uit een tanktop, short en sokken. Wil je ook stralend op je fiets zitten neem dan snel een kijkje op hun website (www.lprd.design)