Naar Berlijn met de Wahoo ELEMNT Bolt – uitleg – navigeren – stap voor stap – gids

22nov - door Henk-Jan ten Klooster - 0 - Over Wielrennen

Naar Berlijn met de Elemnt Bolt

Als fervent fietser voor werk (fietskoerier) en hobby (mountainbike en wielrennen) zit ik bijna elke dag op de fiets. Vanwege mijn passie voor fietsen en natuurlijk om te zorgen dat mijn benen ook na mijn vakantie de nodige kilometers weer aankunnen, ben ik op fietsvakantie gegaan naar Berlijn. De route die ik volgde was de Europa Radweg1. Naast het verzamelen van de nodige kampeerspullen was het natuurlijk noodzakelijk om een goede navigatie aan te schaffen. Eerder gebruikte ik altijd mijn telefoon voor navigatie via gps of google-maps. De stap om over te gaan naar de Element Bolt was vooral omdat ik een fietscomputer wilde hebben die puur gericht was op het bijhouden van de prestaties en ook goede navigatie had, compacter is dan een telefoon en beter te gebruiken in alle weersomstandigheden, zonder dat de batterij snel leeg is.

Weergave navigatie: Voor de aanschaf van de Bolt twijfelde ik over de manier van navigeren en hoe duidelijk dit zou zijn. Het scherm van de Bolt is namelijk veel kleiner dan mijn telefoon en heeft geen kleur. Na een tocht van 900 km en meerdere keren mountainbiken kan ik zeggen dat dit echt verbluffend goed is en eigenlijk beter dan op de telefoon. Het is vooral duidelijker omdat alles in lijntjes wordt weergegeven. Op een telefoon is dit veel gedetailleerder, wat vaker afleidt. Er zijn 9 standen van in/uitzomen. Op de foto boven staan de twee eerste standen. Links onderin het scherm van de Wahoo Fitness Bolt staat een weergave van de schaal. 50 meter is het kleinst. 20 km het grootst.

Tijdens het fietsen is het heel eenvoudig om de route te volgen. De Elemnt Bolt geeft heel duidelijk aan waar je naar toe moet, zelfs via de leds en geluid (kan worden uitgezet) wordt aangegeven of de afslag naar links of rechts moet worden genomen. De Bolt heeft ook nagenoeg alle kaarten van de wereld direct beschikbaar. Mocht je dus op Antarctica willen fietsen dan is dit geen probleem 😉

Wahoo heeft speciaal voor de Element (Bolt) een applicatie genaamd Wahoo Fitness ELEMNT Companion app , waarmee je alles tot in detail kunt configureren. Tijdens het navigeren/fietsen kan je namelijk zelf bepalen wat de Wahoo laat zien. Mijn navigatiebeeldscherm ziet er zo uit: Ik heb op dit scherm gekozen voor snelheid, gem. Snelheid, hartslag en afstand. Maar je kunt deze ook weghalen zodat je een groter navigatiescherm hebt. Dit alles pas je aan naar wens in de Wahoo Fitness applicatie op je telefoon. Het instellen is echt heel makkelijk, alles is direct te begrijpen en zeer gebruiksvriendelijk en snel.

Er zijn in totaal 9 pagina’s die je naar eigen wens kunt samenstellen. Hierop kan je kiezen uit 17 categorieën met subcategorieën:

 • Snelheid
 • Afstand
 • Plattegrond/navigatie
 • Tijd
 • Verhoging/klimmen
 • Temperatuur
 • Ritme
 • Hartslag
 • Strava
 • Calorieën
 • Kracht
 • Bediening Kickr (hometrainer van Wahoo)
 • Targets
 • Versnellingen kiezen (elec. schakelen zoal Shimano Di2)
 • Zuurstof spieren (SmO2 zoals de BSX sensor)
 • Batterij
 • Training

Ongelooflijk veel keuze dus. Voor de prof en fanatieke fietser een heel mooi apparaat. Tijdens het fietsen kan je gemakkelijk van pagina wisselen. Bijvoorbeeld om te kijken wat het klim percentage is.

Voor het navigeren en volgen van een route op de Wahoo Bolt zijn er meerdere opties:

Breng me naar..

Dit geeft je de mogelijkheid om via de app op de kaart een plek aan te selecteren of een adres in te voeren. Daarna wordt de route aangemaakt en kan deze gesynchroniseerd worden met de Bolt. Dit gebeurt via bluetooth.

Maak vanuit geschiedenis

Dit geeft je de mogelijkheid om routes die je al met de Wahoo Fitness Bolt hebt gefietst nogmaals te fietsen met navigatie.

Synchroniseer van web

De routes die je ooit geupload hebt naar bijvoorbeeld Strava, RidewithGPS of Komoot,kunnen worden geselecteerd om nog een keer te fietsen met navigatie.

Importeer bestand

Gpx files kunnen worden gedownload en vanuit je mail of Dropbox of Drive worden geopend in de Wahoo Fitness app. Ik heb zelf veel gebruik gemaakt van de opties “Breng me naar.. en Importeer bestand. Voor de optie Breng me naar.. is het noodzakelijk om over internet te beschikken. Dit is eigenlijk geen probleem, alleen had ik in Duitsland wel eens een slechte verbinding, waardoor het enige tijd (± 5 min.) duurt voordat je de route naar een locatie hebt gesynchroniseerd met de Elment Bolt. Maar dit gebeurt sporadisch en het is echt een super handige optie om snel een route uit te stippelen. Wat wel goed is om te weten, de route die wordt gecreëerd bevat ook zand en grind paden. Het is niet altijd asfalt. Tijdens de tocht naar Berlijn fietste ik op een mountainbike maar, als ik op mijn racefiets over zand en grindpaden moet rijden is dat niet gunstig. Het is te verwaarlozen want het gebeurt lang niet altijd en in Duitsland zijn de fietspaden/wegen echt stukken minder goed (lees: niet geasfalteerd) dan in Nederland, maar het is wel goed om rekening mee te houden, mocht je gebruik maken van de optie “Breng me naar”.

Hoe maak je een route en zet je die op de ELEMNT fietscomputer?

Dat gaat via de optie Importeer bestand, daar kan je een gpx file uploaden. Dit zijn bestanden van bestaande of zelfgemaakte routes. Een route kan je zelf maken via o.a. www.komoot.com, www.strava.com, www.ridewithgps.com. Met een betaalde versie van komoot.com kan je routes aanmaken die turn-by-turn punten hebben. Routes met turn-by-turn punten zorgen ervoor dat je naast navigatie op je scherm ook via led en geluid wordt geassisteerd. Met de gratis versie van komoot.com kan je wel routes maken maar zit er dus geen turn-by-turn navigatie in verwerkt. Met ridewithgps.com kan dit wel via een gratis account. Meer informatie hierover kan je hier vinden. Het maken van een route is heel erg gemakkelijk. nadat je een account hebt aangemaakt bij een van de bovengenoemde websites, log je in en selecteer je Plan route. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, kan je selecteren waarvoor de route is bestemd.

Wandelen, mountainbiken, hardlopen, etc. Je kan kiezen voor een “one way” of “round trip”. Daarna voer je alle adressen in waar je langs wilt fietsen of je klikt punten op de kaart aan. Nadat je een punt hebt geselecteerd of een adres hebt ingevoerd, kan je via “add waypoint” een nieuw punt toevoegen. Zo maak je een route geheel na eigen smaak. Na het maken van de route sla je deze op en geeft de route een naam. Hierna wordt de opgeslagen route weergegeven en kun je onderaan de webpagina klikken op: export to GPS device. Als je hierop klikt download je automatisch een GPX bestand.

Nadat je het gpx bestand hebt gedownload mail je dit bestand naar jezelf, of zet je dit bestand in google drive of dropbox. Nu pak je je mobiele telefoon en open je het bestand in je inbox van je mail (zo gaat het met een iphone) Je krijgt nu een scherm te zien waarin je links onderin op delen-knop klikt.

Vervolgens open je het bestand in de Wahoo Elemnt app. Je slaat het gpx bestand op. En daarna kan je de route openen in de app en de route synchroniseren met de Elemnt Bolt. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt heel erg makkelijk.

De Elemnt Bolt is een super goed en gebruiksvriendelijk navigatiesysteem met enorm veel opties. De batterij gaat lang mee (±12 uur). De navigatie is zeer duidelijk en het personaliseren/configureren is in een handomdraai gedaan. Voor ik de Bolt had aangeschaft heb ik nog veel andere reviews gelezen waarin de Mio, Garmin werden vergeleken. Elke keer deed de Bolt zeker niet onder voor deze gerenommeerde merken. Zelf ga ik niet meer fietsen zonder!