Duurtest- Fietstocht van 4000 KM door Europa met de Wahoo ELEMNT Bolt + Ervaringen + tips

22nov - door Sjoerd van Steijn - 0 - Over Wielrennen

Welke fietscomputer met een grote accu en duidelijke navigatie is geschikt voor lange fietstochten?

In april heb ik een fietsreis gemaakt door Europa. Ik ben in Nederland begonnen en ben van Westland naar Estland gefietst. Ik had me goed voorbereid met GPS routes en wilde onderweg makkelijk de weg vinden. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een fietscomputer die voldeed aan de volgende zaken:

  • GPS navigatie met Turn-By-Turn instructies
  • Ook de mogelijkheid GPX routes te importeren en die na te fietsen
  • Makkelijk kunnen aanpassen van routes onderweg wanneer ik van mijn geplande route zou afwijken
  • Duidelijk afleesbaar scherm
  • Zuinig
  • Kaarten van heel Europa (ook Midden- en Oost Europa)

Ik kwam al snel uit bij de bekende merken: Garmin, Mio en relatieve nieuwkomer Wahoo. Ik had in het verleden al gekeken naar de ELEMNT van Wahoo toen deze vorig jaar uitkwam, maar ik vond hem toen net niet goed genoeg. Nu kwam de WAHOO ELEMNT Bolt uit die net wat kleiner was, mooier vormgegeven en kwam ik er achter dat Wahoo inmiddels zoveel updates had gegeven aan de ELEMNT dat een groot aantal nadelen verdwenen waren. Bovendien was dit de enige fietscomputer waar duidelijk bij stond aangegeven dat de kaarten van de hele wereld konden worden gebruikt. Ik heb daarop de gok gewaagd en bij i-mobile een bestelling geplaatst. Het was nog even spannend of de ELEMNT Bolt er voor het begin van mijn reis was, maar dankzij inspanningen van Remco is dat helemaal goed gekomen.

Turn-by-Turn Routes plannen – waar begin je?

Ik had al wat routes gemaakt en bestaande Oostzeeroutes gevonden en die opgesplitst in dagetappes. Ik heb daarom Komoot gebruikt om de gpx bestanden van mijn route in te laden en de turn by turn route te plannen. Ik heb ook naar Ride with GPS gekeken, maar daar kon ik niet al mijn 34 routes in importeren zonder direct te betalen. Bovendien was het voordeel van Komoot dat je keuze hebt in het soort fietsroute (racefiets, gewoon of mountainbike) en het plannen heel intuïtief werkt en bij het importeren van reeds geplande routes suggesties krijgt over betere fietswegen. Wil je weten hoe dit plannen werkt: in deze review heb ik een verdere uitleg staan en ook de belangrijkste verschillen tussen Komoot, Ride With GPS en Strava aangegeven. Tijdens het fietsen kwam ik erachter dat je met het gratis Komoot account alleen de eerste route kon zien in de ELEMNT app dus na de eerste dag heb ik toch maar een betaald account genomen. Wel even slikken voor de kosten, maar het is het wel waard geweest. Iedere dag, in alle landen krijg je de routes inclusief instructies. Hoewel dit niet strict noodzakelijk is, werkt het wel een stuk fijner dan zonder Turn by Turn. Gebruik je geen GPX kun je Ride With GPS of Strava zonder een betaald account gebruiken.

Wahoo Fitness ELEMNT app en haar instellingen

Je kunt direct met de ELEMNT aan de slag, om je routes te loggen, maar om goed met de fietscomputer te kunnen werken heb je een smartphone nodig (Android of iOS) en de ELEMENT App. Deze is in de Play Store respectievelijk App store te vinden en vanuit daar de installeren. De app van de ELEMNT is erg uitgebreid en je kunt veel instellen. Het koppelen met de telefoon gaat prima met de QR code die de BOLT geeft als je hem voor de eerste keer opstart. Deze is ook later opnieuw op te roepen via het instellingen menu (aan/uit knop op de linkerkant en dan Koppel Telefoon). Na het koppelen kun je de verschillende waarden kiezen die je op de pagina’s van de fietscomputer wil laten zien en ook het aantal pagina’s zelf kun je aanpassen. Standaard heb je 4 pagina’s: trainingsgegevens (algemene statistieken zoals op iedere fietscomputer) de kaart, de klimpagina (hoogteprofiel van de beklimming/rit en de rondegegevens. Die laatste zie je in de praktijk alleen als je een nieuwe ronde start, tot die tijd is deze niet zichtbaar. In de app kun je al je sensoren koppelen (ik heb zelf een hartslagmeter en RPM meter) en de LEDs aan de bovenkant van de Wahoo Fitness ELEMNT Bolt en ook de geluiden instellen.

Je kunt bij instellingen je Locatie Delen en Live tracking instellen (zie App – Rit voor een uitleg),andere rijders je locatie tonen. Ook is hier een optie om je kaarten te beheren. Ik heb dit moeten aanpassen om rusland en de baltische staten toe te voegen, maar de meeste landen staan er al gewoon in. Strava live segmenten is hier ook in te stellen, maar aangezien ik geen Strava Premium gebruiker ben heb ik hier geen ervaring mee. Je kunt ook instellen dat de logging van je rit automatisch pauzeert als je stilstaat en de ELEMNT herkent als je rondes aan het rijden bent en deze automatisch bijhoudt. Als laatste kun je bij instellingen aangeven hoe lang de achtergrondverlichting moet branden, of je resultaten automatisch upgeload mogen worden en of je inkomende oproepen en SMSjes op je fietscomputer wilt tonen.

App – Resultaten

Hier zie je al je oude gelogde ritten. Ik heb inmiddels 5 maanden data er in staan en kan alles nog terugvinden.Het synchroniseren van de resultaten gaat in de achtergrond mits je dat bij Instellingen hebt aangevinkt. De resultaten worden dan na je rit via je gekoppelde smartphone direct overgeschoten naar de gekoppelde accounts zoals Strava en Ride With GPS. De resultaten worden niet naar Komoot overgeschoten. Ik gebruik zelf alleen Strava voor de ritresultaten. Zodra de resultaten in Strava verwerkt zijn zie ik op mijn telefoon een melding van de Strava App dat de resultaten klaar zijn. In de Strava App kun je daarna nog de naam aanpassen of foto’s toevoegen, maar dat hoeft uiteraard niet. Het is dus super simpel en kost helemaal geen moeite.

App – Profiel

Hier kun je een account aanmaken en je profiel instellen (lengte, geslacht, leeftijd en gewicht), waarbij je ook je hartslag- en powerzones te zien krijgt. Ook stel je hier in dat je metrische afstanden(kilometers ipv mijlen) wilt gebruiken.

App – Rit

In dit gedeelte kun je de geplande ritten zien van gekoppelde accounts en nieuwe accounts zoals Strava, RideWithGPS en Komoot koppelen. Ride With GPS en Strava werken beide kanten uit. Het synchroniseren van de geplande routes gaat net als met de resultaten op de achtergrond en kost helemaal geen moeite. Zodra je routes hebt aangemaakt in een gekoppelde site/app zie je ze gewoon verschijnen in het de ELEMNT App.Naast dat je routes kunt gebruiken die je in een gekoppelde applicatie hebt gepland kun je ook vanuit de app routes genereren. Je kunt bijvoorbeeld naar een locatie zoeken, waarna Google Maps er een fietsroute heen plant. Ook kun je op basis van een eerder resultaat een route tonen. En je kunt een GPX importeren. Het importeren van een GPX bestand vanaf een download van een website naar de ELEMNT app werkt bij mij niet altijd, maar als workaround werkt het altijd als ik het naar mijzelf mail en vanuit de mail open. Ook kun je “Android Downloads” App gebruiken om dit goed te laten werken. Je kunt hier in de ELEMNT App de live tracking modus aanzetten. Je kunt daarmee anderen toegang geven (zoals geïnteresseerden of verontruste thuisblijvers) tot de details van de rit. Je kunt een link voor alleen de huidige rit/dag delen, zodat niet iedereen die je link heeft je altijd kan tracken. Voor je vertrouwelingen kun je ook een link genereren die voor altijd werkt. Wanneer je dit laatste ongedaan wilt maken (je relatie zou maar eens uitgaan bijvoorbeeld), dan kun je alle links resetten, zodat bestaande links niet meer werken. Deze functie is volop in ontwikkeling. Waar je tot vorige maand alleen een stipje op een kaart zag, zie je nu ook de belangrijkste data (hartslag, afgelegde stand en gemiddelde snelheid), de afgelegde route en, indien van toepassing, de geplande route. Dit gaat via je telefoon waar je dus een dataverbinding voor nodig hebt. Je kan hier ook aangeven of je je positie met andere Wahoo ELEMNT gebruikers wilt delen. Je kan dan op de kaart zien wie er in de buurt rijdt en bijvoorbeeld bekenden in de buurt zijn. Je kunt niet filteren of zoeken op vrienden dus heel nuttig is het niet.

Ervaringen

Uiteindelijk heb ik wat kleine dingetjes aangepast in de instellingen. Het belangrijkste wat niet standaard aanstaat is de kaart in de richting van waar je rijdt laten zien. Je wilt gewoon aan de bovenkant van het scherm zien waar je naar toe rijdt en niet steeds moeten nadenken wat het noorden is dus dit heb ik als eerste aangepast. Daarna heb ik de pagina’s wat aangepast om voor mij interessante waarden zoals de resterende afstand weergeven de wat minder relevante informatie te verbergen. Het was even zoeken naar de juiste waarden, omdat er zoveel instellingen en datavelden in de ELEMNT te zetten zijn, maar het gaat allemaal super eenvoudig. Ik heb inmiddels ruim 4 maanden de fietscomputer in gebruik en heb er meer dan 5000 kilometer
mee gefietst en ik ben er zeer tevreden over.

Conclusie

Het grote voordeel van deze fietscomputer is dat het registreren van de afgelegde route totaal losstaat van de gevolgde route. Ik wissel regelmatig onderweg van route of maak een nieuwe aan via de app en dit heeft geen effect op je registratie van de rit: deze kan gewoon door laten lopen. Het live tracking is een hele leuke functie die ik veel gebruik. Zeker op lange reizen kun je zo gemakkelijk aan vrienden/familie laten weten waar je zit. De accu gaat lekker lang mee. Ik laat hem elke dag op voor een nieuwe rit, maar ik ben nog nooit in de buurt geweest van een bijna lege accu. Zelfs niet als ik van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds onderweg was. Ik ben zeer tevreden met de navigatie. De route is een adviesroute en wanneer je zelf een andere route maakt gaat de fietscomputer niet de route herberekenen (daar is de fietscomputer ook niet toe in staat). Dit vind ik echter fijn, omdat je zelf vaak bewust van de route afwijkt en door de kaart de route kunt oppikken waar jij dat wilt. Dan zit je niet te wachten op steeds aanpassingen in de route.De afleesbaarheid van het scherm is door het monochrome scherm erg goed. De kaarten zijn in drukke gebieden niet altijd even overzichtelijk, maar verder inzoomen lost dat op.

Ik heb alleen een drietal kleine verbeterpunten voor de ELEMNT Bolt

  • Je moet zelf in en uitzoomen op de kaart. Wanneer je op een lange weg rijdt zonder veel rij-instructies wil je het liefst wat verder uitgezoomd rijden, terwijl bij ingewikkelde knooppunten en lage snelheden je vaak op zoek bent en dus flink ingezoomd wil rijden. Het zou mooi zijn als de computer dit zelf zou ‘aanvoelen’ en het zoomnivo hier op aanpast.
  • Je kunt bij de kaart alleen in- en uitzoomen. Af en toe wil je even scrollen om te kijken hoe de routekaart er verder uitziet, zonder detail te verliezen (dus zonder uit te zoomen). Dat kan helaas niet.
  • Als je van een route een ander startpunt kiest, moet je bij het eindpunt de route opnieuw selecteren. Je kunt niet bij het starten aangeven dat je een ander startpunt hebt. Bij deze manier van fietsen klopt dus ook de resterende afstand niet.