3 manieren om routes te maken en te navigeren op de Wahoo Fitness ELEMNT Bolt

22nov - door Sjoerd van Steijn - 0 - Over Wielrennen

Uitleg – handleiding – routeplannen op de Wahoo Bolt

Het routeplannen via een site (Komoot/Ride With GPS/ Strava) is super simpel en overzichtelijk omdat je het op een groot scherm van je computer thuis kunt doen. Voordeel van Ride With GPS en Strava is dat je geen betaald account nodig hebt. Bij Komoot heb je dit wel nodig om meerdere routes te kunnen zien in de ELEMNT telefoon app. Omdat ik zelf werkte met GPX bestanden die ik wilde aanpassen heb ik toch voor Komoot gekozen en heb ik daar een betaald account voor. Ik heb geen moment spijt gehad van de aankoop. Je kunt natuurlijk GPX bestanden ook zonder Komoot direct in de ELEMNT app importeren, maar dan kun je geen aanpassingen doen en mis je dus ook de instructies (de fietscomputer piept wel als je verkeerd gaat, maar verder krijg je geen feedback. Soms werkt dan ook het hoogteprofiel niet. Bij Ride with GPS was er voor een gratis account weer een beperking hoeveel GPX-en je kon importeren en bij het gratis account van Strava kan het helemaal niet. Ik heb ervaring met het plannen in alle drie de applicaties. Hoewel Strava en Ride With GPS snel werken en wat minder stappen nodig hebben, ben ik het meest tevreden met Komoot. Je hebt de meeste opties (welk type fiets: MTB, gewone fiets of racefiets) en ziet bij het plannen ook direct over welk type wegen de route gaat, zowel het type weg (fietspad, provinciale weg of doorgaande weg) als de bestrating (onverhard, verhard asfalt etc). Ook is de planning inteligenter en zoekt Komoot zelf uit bij het toevoegen van een nieuw punt waar welke optimale route hierbij hoort en waar dit punt in de route past. Bij Ride With GPS plan je altijd de punten in volgorde, waarbij je zelf de volgorde later kan aanpassen. Ride With GPS laat bij het plannen direct de route instructies zien en kun je verschil zien tussen lopen, fietsen en autorijden. Er is echter geen onderscheid in typen fietsen. Bij Strava is alleen onderscheid in lopen en fietsen.

Een route maken voor de ELEMNT Bolt met Komoot

1. Klik op Plan en klik op de kaart en kies Start Here

2. Klik op het volgende punt en kies Set As Destination

3. Kies linksboven voor het type fietser of selecteer de route op de kaart

4. Je kunt de route aanpassen door de route te verslepen (muis klik op de route, te verslepen naar de gewenste plek en los te laten) of door op de betreffende plek op de kaart te klikken en te kiezen of dit de eindbestemming of een punt in de route is. Je ziet links direct over welke type wegen je route gaat.

5. Door op een tussenpunt te klikken kun je deze weer verwijderen

6. Door linksonder op Save Tour te klikken wordt je geplande route opgeslagen en kun je de naam aanpassen.

7. Hierna staat de route dus bij je Profile onder het kopje Planned Routes. Je kunt daar heel gemakkelijk bestaande routes aanpassen door te klikken op Edit Tour.

8. Je kunt ook een bestaand GPX bestand gebruiken als bron voor een nieuwe route. Kies dan voor Import en dan voor Import to Plan a Route.

9. Dan kies je voor het type fietsroute

10. Daarna krijg je een voorstel waarbij de software van Komoot suggesties doet voor andere routes. De rode lijn is oude route. Met het verslepen van de route kun je uiteraard deze aanpassen naar de oorspronkelijke route of deze op andere punten aanpassen. Klik dan op Save Tour en je hebt een nieuwe geplande route.

Een route maken voor de ELEMNT Bolt met Ride-With-GPS

A. Klik op Plan en kies op de kaart het startpunt Let erop dat je Cycling hebt geselecteerd bij optimalisatie rechts van de kaart.

B. Klik op het volgende punt op de route en voeg daarna net zolang punten toe tot je route klaar is en klik dan op Save links naast de kaart

Een route maken voor de ELEMNT Bolt met Strava (gratis versie)

I. Ga in Strava naar Mijn Routes (Onder Dashboard) en kies Nieuwe Route Creëren . Ga met de kaart naar het startpunt en klik deze op de kaart aan. Controleer even of je een fietsroute plant en niet een hardlooproute.

II. Klik op het volgende of eindpunt en blijf punten toevoegen tot je route klaar is. Klik dan op Opslaan.

Na het opslaan kun je de route een herkenbare naam geven.

Onderweg een route maken dmv de Wahoo Fitness ELEMNT App

Naast dat je routes kunt gebruiken die je in een gekoppelde applicatie hebt gepland kun je ook vanuit de app routes genereren. Je kunt bijvoorbeeld naar een locatie zoeken, waarna Google Maps er een fietsroute heen plant. Ook kun je op basis van een eerder resultaat een route tonen. En je kunt een GPX importeren. Het importeren van een GPX bestand vanaf een download van een website naar de ELEMNT app werkt bij mij niet altijd, maar als workaround werkt het altijd als ik het naar mijzelf mail en vanuit de mail open. Ook kun je “Android Downloads” App gebruiken om dit goed te laten werken.

Wahoo elemnt bolt vs Garmin edge 820 – 520

Om in het kort even in te gaan op de navigatie verschillen tussen de Wahoo Fitness ELEMNT Bolt en de Garmin Edge serie. Belangrijkste is dat de kaarten al voorgeïnstalleerd zijn op de Wahoo. Op de 520 zal je dat handmatig moeten doen voor een groot aantal gebieden. Turn-by-Turn aanwijzingen gaan op de Edge 520 enkel via 3rd party app’s. Op de bolt is dit native mogelijk maar enkel indien je een route maakt met de elemnt app op je telefoon en anders zoals boven besproken en geïllustreerd. Laatste belangrijke verschil is dat je de iPhone of Galaxy smartphone met de bolt kunt gebruiken om de fietscomputer helemaal naar wens in te stellen, bij de Garmin modellen gaat dat met name via de bike computer zelf. De Edge 820 en 1040 is het een ander verhaal, daar staan wel de kaarten al op, is er volledige support voor turn-by-turn signalen. Ook kun je op deze Garmin computer zelf een nieuwe route maken.

Waarom een speed sensor, hij meet de snelheid toch met de GPS?

De Wahoo Fitness ELEMNT Bolt wordt vaak gecombineerd met de Wahoo RPM Speed sensor. Deze bevestig je om de voor naaf of achternaaf. Er is geen magneetje meer nodig daar de sensor de omwentelingen met de interne accelero meter. Waarom een speed sensor, hij meet de snelheid toch met de GPS?.Ja en nee, de snelheid en afstand wordt uiteraard gemeten de door de gps maar snelheid is altijd een gemiddelde dat je als een schaduw achtervolgt. Een sensor reageert sneller en geeft de snelheid nauwkeurig weer en kan ook niet even wegvallen als je onder een dik bladerdek of tunnel fietst. Hier kun je de sensor bestellen voor 37.95 euro inclusief verzending.

Ander accessoire dat veel gecombineerd wordt met de Bolt – aluminium out-of-front mount

En dat is een mount gemaakt voor de liefhebbers van mooi. Er zit natuurlijk een standaard out-of-front mount geleverd bij de ELEMNT Bolt maar die is van plastic. Functioneert dat? Jazeker, maar kijk even naar deze aluminium Aero out-of-front-mount van K-edge. Hier op de fiets van Peter Sagan, dat is toch prachtig gemaakt. Ja hij kost een 69 euro maar dan kun je er ook van genieten, elke keer dat je op de fiets stapt. Hier te bestellen.

Als u deze fietscomputer wil kopen, wat kost hij dan? Welnu er zijn twee versies. Een verpakking met enkel de Wahoo ELEMNT Bolt zelf die zit op € 239. en er is een ELEMNT Bundel versie. Daar zitten naast de computer ook een cadans sensor en RPM Speed sensor en een Tickr hartslagmeter. Deze complete bundel komt op €329,- er is sprake van gratis verzending maar ophalen in Rotterdam kan natuurlijk ook. Ik heb twee reviews op de blog staan, een duurtest van 4000 KM, daar leest u hier alles over. En een tocht naar Berlijn met tal van tips en gebruikers ervaringen.